Beelden

Advieswerk maakt gebruik van beelden die met samenspel, mensen en beweging te maken hebben.

De spelers

Advieswerk maakt gebruik van beelden die met samenspel, mensen en beweging te maken hebben.
Bovenkant formulierIn ons logOnderkant formuliero staan verschillende pionnen (actoren) centraal:

Het spel

Op achterzijde van de omslagmap waarin aan professionals de beschrijving van het best passend MBTI-type uitgereikt wordt, staat één specifiek deel van het speelbord van een gezelschapsspel weergegeven (met bewust een aantal zaken die niet binnen het kader geplaatst zijn).

Het spelen

De tippe-top is een tol. Het heeft de vorm van een afgeplat bolletje met een steel, een simpele vorm met bijzondere eigenschappen. Wanneer een tippe-top aan het steeltje met een hoge snelheid aan het draaien gebracht wordt, kantelt het handvat langzaam naar beneden. Als het handvat het oppervlak raakt, lift het tolletje zichzelf op, zodanig dat het handvat naar beneden wijst. De tol draait met minder wrijving langer door met het zwaartepunt bovenin. Als de draaisnelheid afneemt, verliest de tol zijn stabiliteit en keert hij terug naar de uitgangspositie.

Wij gebruiken de tippe-top als metafoor. Als ‘de zaak’ goed draait, komt de top down en gaat de bottom up. De top ‘facilieert’ het zwaartepunt van het geheel (de organisatie); de zaak draait makkelijker, maar, om te blijven spelen, moet je er wel energie in blijven stoppen. Deelnemers krijgen van ons een tippe-top om er spelenderwijs energie in te blijven steken en de ‘zaak’ goed te laten draaien. Net als wij, nodigt de tippe-top uit om te spelen.

Bij de opening van het Natuurkundig Instituut te Lund (Zweden, 1950), speelden Wolfgang Pauli en Niels Bor, beiden Nobelprijs winnaars, samen met een tippe-top. “Succes kent vele vaders”: de tippe-top werd meermaals gepatenteerd, o.a. door Helene Sperl (Wenen, 1891), Alfred Lomnitz (Londen, 1935) en Werner Osteberg (Kopenhagen, 1950).

Ter inspiratie

Vragen en/of opmerkingen

Heeft u vragen en/of opmerkingen gebruik dan onderstaand formulier.